Det gælder formentlig for de fleste, og du har helt sikkert selv oplevet det.
Den ildelugtende, halvrådne, brune masse, der nemt kan spolere forventningen om en frisk dukkert i havet. Det gælder nok også for de fleste, at der ikke er meget positivt at sige om det opskyllede tang på stranden.
Men det er måske undtagelsen, der bekræfter reglen, for i virkeligheden er der uendeligt mange positive ting at sige om tang – eller makroalger, som de også kaldes.
Tang er, som andre alger i stand til at optage CO2 og næringsstoffer fra vandet, herunder overskydende næringsstoffer der belaster vandmiljøet.
Samtidig kan det dyrkes og høstes, og bidrage som en foder- såvel som fødevareressource uden at optage landbrugsareal. Blot for at nævne nogle af egenskaberne ved tang.
Af samme årsag har GUDP flere gange styrket dansk tangproduktion, bl.a. i projekterne VALUEKELP, SøStem og SMART TANG som du finder link til i faktaboksen.
Fortællingen skal ændres
Det er lige præcis denne viden om tangs fortræffeligheder og en ændring af tangs narrativ, som det nye GUDP-projekt ”AlgeCenter Danmark 2.0” vil forsøge at udbrede. Om det fortæller projektmedarbejder Sofie Laage Christiansen:
”Vi ser ikke tang, som noget brunt og ulækkert på stranden. Vi ser tang som havets grønne guld, som kan være bidragende til at afhjælpe nogle af verdens kriser. Selvom tang er en kæmpestor, næsten ubrugt ressource, så er der også udfordringer forbundet med brug af tang. Så vores fokus i netværket er at formidle om tangs store potentiale, samt identificere og adressere de barrierer, der eksisterer for tangvirksomheder og science-industriel forskning og udvikling i Danmark”
Til det nikker Annette Bruhn, som er projektleder og seniorforsker ved Aarhus Universitet, og supplerer:
”Vi har faktisk haft et regionalt erhvervsnetværk siden 2010, men nu kunne vi se, at det var tid til at opgradere til et nationalt, da der kommer større og større efterspørgsel på tang, fordi det både kan aflaste havmiljøet og brødføde mennesker. Derfor vil vi styrke værdikæden på tværs, fordi vi forskellige tanginteressenter kan opnå meget mere ved at arbejde sammen i stedet for at konkurrere”
Projektet vil udnytte det nuværende momentum og etablere et nationalt netværk, hvor interessenter og aktører systematisk samarbejder om udfordringer og struktureret deler viden med hinanden.