Der spildes tonsvis af mad hver eneste dag, fordi rester bliver siddende i emballagen. Dette gælder særligt de flydende og klistrede produkter, som for eksempel yoghurt. Derfor arbejder GUDP-projektet SlipFoil med en ny type emballage, hvor indersiden har en prægning, som gør, at yoghurt ikke kan sætte sig fast:
”I Danmark bliver ca. 8 pct. af al yoghurt siddende i emballagen, og det svarer næsten til det samlede yoghurtforbrug i Købehavn,” konstaterer Nastasia Okulova, som er koordinator for SlipFoil og teknisk direktør i virksomheden Inmold, der udvikler emballage og fortsætter:
”Jo mere tyktflydende et madprodukt er, jo sværere er det at få ud, og hvis kartonernes eller youghurtlågenes inderside har en overflade, som frastøder produktet, vil forskellen i madspild være signifikant."
Der er allerede udviklet en indledende protype af den nye emballage, og projektet har nu fået godt 2,2 mio. kr. fra GUDP til holdbarhedstest og opskalering af produktionen.
Mere yoghurt for pengene
I samarbejde med Arla Foods og emballageproducenten Danapak Flexibles vil Inmold i løbet af de kommende to år demonstrere teknologien ved at modificere et peel-off låg og papkartonner til yoghurt.
Yoghurt indeholder både vand, fedtstoffer og proteiner, og den sammensætning får meget let yoghurten til at klistrer til emballagen. Derfor har projektet bevidst valgt at starte med at teste den ny teknologi i yoghurtemballage. SlipFoil forventer dog også, at teknologien vil kunne bruges til andre fødevarer.
"Man kan forestille sig hvad som helst, som i princippet består af de samme ingredienser. Det værste er faktisk proteinerne, fordi de klæber sig fast på alt. Når man har løst det problem, kan man i princippet anvende teknologien til alle mulige væsker - ikke kun til fødevarer," forklarer Nastasia Okulova.
Yoghurt er kun det første skridt
SlipFoil forventer, at teknologien vil have potentiale til at mindske madspildet alene på yoghurt i Danmark med 6000 tons yoghurt per år. På europæisk plan vil det svare til 60.000 tons eller 60.000.000 yoghurtkartoner om året.
Projektet har derfor relevans verden over, og kan bidrage til en mere bæredygtig udnyttelse af ressourcerne. Prototyperne af de nye peel-off låg og papkartonner med slip-let inderside til yoghurt forventes at være testet i situationer ved hele produktionskæden fra fabrikken til kunden i slutningen af 2020.