Græs kan levere klimavenligt protein til middagsbordet

2019

Projektet InnoGrass afprøver som de første, om protein udvundet af græs ved hjælp af bioraffinering kan bruges som menneskeføde i f.eks. plantefars.

Græs og god gastronomi lyder som et dårligt match i de fleste menneskers ører, men det vil projektet InnoGrass lave om på. Projektet vil undersøge potentialet i græs som fødevare og har fået tilsagn om støtte på godt fire millioner kr. fra GUDP i 2018. Tilskuddet er bevilliget via den særlige pulje til udvikling af grøn bioraffinering.

InnoGrass vil effektivisere selve raffineringsteknikken, så slutproduktet kan konkurrere prismæssigt med andre proteiner af animalsk og vegetabilsk oprindelse. Men først og fremmest er formålet at undersøge, om græs kan blive til en spiselig ingrediens i madvarer. 

Firmaerne Naturli´ Foods og Greenfield Innovation skal derfor teste, hvordan græsprotein fungerer som tilsætning til plantefars og snackbarer. De to firmaer markedsfører i forvejen plantebaserede produkter, og vil muligvis i fremtiden kunne bruge græsprotein i deres produkter. 

Kræver godkendelse som Novel Food

Forudsætningen for, at græs kan komme på middagsbordet, er dog, at det lykkes projektpartnerne at fjerne smagen af græs, den græsgrønne farve og fiber, som er ufordøjeligt for mennesker.

Nok så vigtigt afhænger succesen desuden af, at produktet bliver godkendt i henhold til EU's regler for ”Novel Food":

”Vi er klar over, at det kan blive en lang proces at få godkendt græsprotein som fødevareingrediens, fordi det falder ind under Novel Food Direktivet. I og med, man aldrig tidligere har brugt græs i fødevarer, er det klart, at det skal undersøges, om der er allergener og toksiske stoffer, vi skal tage højde for"."Men vi håber virkelig, at det ikke forsinker processen for meget, for det haster med at udvikle mere klimavenlige fødevarer," siger Peter Ruhdal Jensen, som er professor ved Danmarks Tekniske Universitet og projektleder for Innograss.

Klimavenligt planteprotein

”Græs er en meget klima- og miljøvenlig afgrøde at dyrke, og græsprotein har en god aminosyreprofil til human ernæring,” påpeger Peter Ruhdal Jensen.

Græsprotein kan bruges til berige plantebaserede fødevarer, så de i højere grad kan erstatte kødprodukter, som er mere klimalastende at producere.

Innograss og de øvrige GUDP-støttede projekter inden for grøn bioraffinering har det overordnede mål bane vejen for større selvforsyning med dansk produceret vegetabilsk protein udvundet af græs og grønne afgrøder, som er skånsomme for miljøet.

Forventningen er, at proteinprodukter fremstillet ved bioraffinering vil kunne erstatte noget af den soja, som importeres til dyrefoder og - hvis InnoGrass får succes med sine målsætninger – også bruges i human ernæring som erstatning for mere klimabelastende animalsk protein.

Fakta

Projekttitel

 InnoGrass - bæredygtig anvendelse af protein fra grøn biomasse til fødevarer

Projektdeltagere

Danmarks Tekniske Universitet, Lihme Protein Solutions, SEGES, Aalborg Universitet, Greenfield Innovation ApS, Naturli’ Foods A/S, Biotest ApS

Projektperiode

Januar 2019 til juni 2021

Bevilget beløb

4.017.623 kroner