Både forbrugere og fødevarebranchen efterspørger i stigende grad alternative metoder til at rengøre frugt og grønt, uden at smag, vitaminer og holdbarhed forringes. Her er gasarten ozon et bud på et alternativ som allerede er kendt fra fx vandrensning.
GUDP-projektet med navnet WASHO3 vil finde en metode til rengøring af frugt og grønt med ozon, der opløst i vand er et af de mest desinficerende produkter, som er tilgængelige lige nu. Desuden er ozon billigt og let at fremstille.
Ozon er et attraktivt alternativ til kendte desinfektionsmidler, fordi det angriber både bakterier, vira og svampe uden at efterlade direkte spor på frugten og grøntsagerne. Det står i modsætning til klor og andre desinficerende midler, der kan have en negativ indvirkning på fødevarerne, og hvor rester kan være potentielt skadelige for mennesker.
Planen er at udvikle en simpel alt-i-en løsning, som fødevarevirksomheder nemt og relativt billigt kan installere. Projektet forventer helt at kunne erstatte klor de steder, det bruges til desinfektion i dag.
Holdbarheden forlænges drastisk
Julien Rzepkowski er projektleder for WASHO3 og arbejder i det danske firma Infuser. En virksomhed, der har gjort det til sin mission at levere Clean Tech-løsninger, som både er bæredygtige, effektive og giver et plus på kontoen.
Han kender alt til fødevareproducenternes udfordringer med holdbarheden:
”Særligt økologiske producenter kæmper med meget kort holdbarhed på produkter som gulerødder, æbler, spinat og så videre. Varerne bliver relativt hurtigt uegnet som fødevarer, fordi de fordærves af bakterier og svampe. Hvis man kan vaske med ozonholdigt vand, vil man kunne forlænge holdbarheden betydeligt og dermed reducere spild,“ siger han.
Derfor er Infuser gået sammen med Københavns Professionshøjskole, Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og 3 virksomheder, der håndterer frugt og grønt i kæden fra jord til bord.
Ozoneret vand testes i virksomheder
Første skridt for projektet er dog at finde frem til, hvordan de kan sørge for, at ozonen bliver i vaskevandet og ikke forsvinder ud i luften undervejs i processen med rensning af frugt og grønt.
Dernæst planlægger projektet at opsætte testanlæg hos fødevareproducenterne Frankly Juice, Hunsballe Grønt og Gammel Estrup Gartneri. Her vil de løbende teste, hvor mange og hvilke bakterier og svampe, der bliver tilbage på råvarerne efter rengøring med ozonholdigt vand.
Derudover undersøger projektet om antioxidanter og vitaminer eventuelt går tabt, hvad holdbarheden er samt om den generelle smagsoplevelse er påvirket. Vigtige detaljer, når det kommer til at vurdere projektets succes:
”Det er faktisk ret let at finde desinficerende midler, men spørgsmålet er, om de påvirker frugten eller grøntsagen på anden vis. Æbler bør jo ikke lige pludseligt blive blå, miste vitaminer eller for den sags skyld ændre smag,” forklarer Julien Rzepkowski.
Han er optimistisk på projektets vegne:
”Hvis det lykkes os at binde ozonen til vandet og på samme tid bevare alle de gode egenskaber ved frugt og grønt i processen, vil det være en stor hjælpende hånd til fødevareproduktion i Danmark. Og en gevinst for danskerne, som gerne vil forlænge holdbarheden af deres frugt og grønt på mere skånsom vis.”