Røde og violette grønsager og frugt kan erstatte syntetiske farver i mad

2018

GUDP-projektet ProBioFa vil udvinde naturlige farvestoffer til fødevareindustrien fra violette gulerødder, søde kartofler og kirsebær.

Farvestoffer bliver i stor stil anvendt som tilsætningsstoffer i vores fødevarer for at give produkterne et mere indbydende udseende. I dag er mange af farvestofferne syntetiske, og fødevareindustrien er på jagt efter naturlige farvestoffer, som kan bruges i stedet.

Derfor vil det GUDP-støttede projekt ProBioFa udvikle en rentabel og bæredygtig metode til at udvinde violette farvestoffer og antioxidanter fra violette gulerødder og kartofler, sødkartofler, aroniabær og surkirsebær. De røde og violette farver er desuden indikatorer for et højt indhold af antioxidanter, og de kan derfor bruges til at forbedre både farve og kvalitet af bl.a. juice og vin og som tilsætningsstoffer i for eksempel is og konfekture.

Ny ekstraktionsteknologi

En af udfordringerne for projektet er, at de naturlige farvestoffer ofte ikke er så stabile som de syntetiske:

”Når man bruger naturlige farvestoffer, kan farven nemlig falme over tid, ved forhøjede temperaturer eller ved kontakt med for eksempel syre. Forbrugerne er vant til, at deres fødevarer holder farven – ellers mistænker de dem for at være dårlige. Det betyder, at de naturlige farvestoffer ofte bliver fravalgt af fødevareproducenterne. Vi er derfor interesserede i at fremstille de stabile naturlige farvestoffer med de samme egenskaber som de syntetiske, samtidigt med at de naturligvis stadigt er naturlige," forklarer Birgir Norddahl, der er Lektor på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi på Syddansk Universitet og projektleder for ProBioFa.

Projektet vil bruge en avanceret membran-bioreaktor i processen og en specielt udviklet og patenteret filtreringsproces, der skal sikre, at farvestofferne udvindes sikkert og med en høj ydelse.

Økonomisk potentiale

Den nye, forbedrede teknologi vil være langt mere effektiv end de kendte ekstraktionsmetoder og dermed have både økonomiske og miljømæssige fordele. Det kan gøre den interessant for både økologiske og konventionelle producenter af bær-, juice- og vin, der i disse år presses af producenter fra Østeuropa, hvor priserne holdes nede af lave omkostninger. Chr. Hansen, der fremstiller fødevareingredienser, er en af projektdeltagerne, og her forventer man, at projektet vil betyde øget effektivitet i virksomhedens udvinding af naturlige farvestoffer.

Ifølge planen skal et udvalg af produkter med de nye farvestoffer på ingredienslisten være på markedet inden 2024 og i storproduktion i 2025-2027.

Fakta

Projekttitel

PROBIOFA - Bæredygtig udvinding af bioaktive stoffer fra frugt og grønsager

Projektdeltagere

Syddansk Universitet – Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, Chr. Hansen Natural Colors, Aarhus Universitet, Institut for fødevarer, Elkærholm og Frederiksdal

Projektperiode

Juli 2018 til juni 2021

Bevilget beløb

7.233.834 kroner