Fårekyllingen er insektverdens filet mignon

2018

Projektet InUrban skal få danskerne til at spise fårekyllinger. Et insekt, der er sprængfyldt med protein og indeholder mere B12-vitamin end traditionelle animalske produkter.

For bare få år siden var det nok de færreste, der overvejede at sætte tænderne i insekter. Men danskerne er blevet mere modige og parate til at udfordre deres smagsløg. Flere har prøvet ristede melorme eller chips lavet med såkaldt insektmel, og Irma sælger græshopper i kølediskene. Dog møder frontløberne inden for mad med insekter stadig stor skepsis i den brede befolkning. Insekter er ikke en normal fødevare i den vestlige del af verden, og mange forbinder derfor insekter med noget, der helst ikke skal ind i munden.

Der er dog både miljø- og klimamæssige fordele ved at spise insekter frem for andre animalske fødevarer. Produktion af insekter belaster kun klimaet en brøkdel af, hvad eksempelvis oksekød gør og bruger meget mindre vand. Derfor er interessen for, hvordan man kan overbevise forbrugerne om at skifte bøffen ud med insekter stor.

Et projekt støttet af GUDP vil forsøge at ændre danske forbrugeres holdning til at spise insekter.

Projektet, som er døbt InUrban, ønsker, som de første i Danmark at udvikle en fødevaregodkendt produktion af spiselige fårekyllinger. Målet er at promovere bæredygtig omstilling ved at introducere en miljømæssigt bæredygtig fødevare i en økonomisk bæredygtig urban kontekst.

Lavt klimaftryk og god umamismag

Fårekyllinger kendetegnes ved at have et markant lavere klimaaftryk end traditionelle animalske proteinkilder og højere forbrugeraccept end andre spiselige insekter som fx melorme. Desuden indeholder fårekyllinger mere protein og B12-vitamin end traditionelle animalske fødevarer.

Og så smager de godt, forsikrer Jakob Lewin Rukov, der er projektleder for InUrban og stifter af Bugging Denmark, der arbejder for grøn omstilling med spiselige insekter:

”Fårekyllinger har en rigtig lækker nøddeagtigsmag, som er fyldt med umami. Man kan vel ligefrem kalde dem for insektverdenens filet mignon,” siger han.

Jakob Lewin Rukov har dyrket spiselige insekter i flere år og fortæller, at ideen til projektet startede i 2011, hvor han læste en artikel i et amerikansk magasin om emnet.

I artiklen stod der, at to milliarder mennesker verden over allerede spiser insekter, hvilket kom noget bag på ham. Kort tid efter opsøgte han en insektfarm i Ohio for selv at lære, hvordan man producerer insekter rettet mod fødevaremarkedet. Viden han tog med tilbage til Danmark, hvor han begyndte at dyrke insekter i Københavns Nordvest kvarter.

Med projektet InUrban er Jakob Lewin Rukov og resten af holdet klar til at udvide produktionen af fårekyllinger til en større skala for første gang i Danmark.

Det skal blandt andet ske ved at bygge en container, der er specielt designet til at huse fårekyllingerne, og hvor der kan producere 1.825 kg fårekyllinger om året.

Containeren bliver opstillet i København, og det er der en grund til:

“Dyrkning af insekter passer virkeligt godt til byens miljø, fordi det kræver meget lidt plads. På en måned kan du eksempelvis dyrke tre kilo fårekyllinger pr. kvadratmeter. Desuden er fårekyllinger ikke ligefrem kræsne. Det betyder, at vi kan fodre dem med det, vi kan få fat på, som ellers vil være blevet smidt ud". Selvfølgelig inden for gældende regler,” siger Jakob Lewin Rukov.

For at sikre en så bæredygtig produktion som muligt består fårekyllingernes foder af overskudsmad, der ellers vil være endt på forbrændingen. Det drejer sig om restproduktet mask fra bryggeriet Flying Couch, brød fra Lagkagehusets bagerier, der ikke er blevet solgt, og æblepulp fra juiceproducenten Syngja.

Fårekyllingerne vil efterfølgende blandt andet indgå i juicer fra Syngja, mens virksomheden TagTomat vil udnytte fårekyllingernes gødning til at lave til frøbomber (kugler af frø og gødning), der kan plante blomster i byen. Derved går så lidt som muligt til spilde, og projektet giver tilbage til Københavns cirkulære økonomi.

Fakta

Projekttitel

InUrban -Produktion af spiselige insekter ved udnyttelse af urbane ressourcestrømme

Projektdeltagere

Bugging Denmark, Københavns Universitet Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet Institut for Idræt og Ernæring, Syngja, Flying Couch Brewing, TagTomat

Projektperiode

Oktober 2018 til juni 2020

Bevilget beløb

2.030.867 kroner