Danskerne skal spise fiskechips som sund snack

2018

Projektet vil producere sunde fiskeskindschips og gelatine fra fiskeskind, som i øjeblikket bruges til dyrefoder. Det vil give flere arbejdspladser og bidrage til bæredygtig ressourceudnyttelse. Samtidig vil der blive arbejdet på at bevare de sunde fiskeolier i fiskechipsene.

Det er ganske normalt, at der står en skål med de fristende kartoffelchips, når venner og familie mødes til en hyggelig stund. De fleste af os kender formentlig også, at det kan være ganske svært at stoppe, når vi først er gået i gang med at spise de salte og usunde snacks. Men nu vil et nyt projekt arbejde for blandt andet at udvikle sundere chips af biprodukter fra fiskeindustrien:

”Det er ekstremt spændende, at man kan stege skind til chips, og vi har allerede reserveret domænet ’fiskesvær.dk’. Det bliver bland andet lakseskind, der steges lidt ligesom flæskesvær. En sundere chipsvariant. I projektet skal vi også arbejde med torsk, kuller, mørksej, sild og makrel. Hvor man i dag bruger skindet til dyrefoder, skal vi forædle det til højværdiprodukter som chips og gelatine,” fortæller en begejstret Marco Frederiksen, som er projektleder og Senior Project Manager i Eurofish International Organisation.

Foruden Eurofish International Organisation består projektet af Teknologisk Institut, Danish Fish Protein, P. Taabbel og Co., Bioceval Denmark, Pandalus Hanstholm og Danmarks Tekniske Universitet.

Skal give bedre ressourceudnyttelse

Hvert år landes der i omegnen af 876.000 tons fisk i de danske havne, som anvendes til konsum og industriprodukter. Kun 30-40 procent af den samlede mængde bruges til human konsum. Resten ender som dyrefoder, fiskemel og fiskeolie:

”Det er selvfølgelig godt, at biprodukter som skindet allerede bliver anvendt. Men vi tror på, at de kan forædles og anvendes mere effektivt på en måde, så de også skaber endnu større værdi økonomisk og miljømæssigt,” forklarer Marco Frederiksen om de nye produkter.

Allerede udbredt i Asien

Faktisk er fiskechips meget udbredte i Asien, hvor de kan købes i svingende kvalitet. Marco Frederiksen henviser dog til de helt friske skind fra Hanstholm, hvor en af de andre partnere i projektet, P. Taabbel & Co. A/S, holder til:

”Her finder vi de helt friske skind, som der kan laves højkvalitetschips- og gelatine af. Der er en kæmpe fordel ved at være tæt på råvarerne, for der skal handles hurtigt med fisk. En af udfordringerne ved at arbejde med fisk er jo, at de kan afgive lidt lugt. Det er én af de ting, projektet skal hjælpe med at finde en løsning på,” fortæller han.

Også godt til hudplejeprodukter

Det er ikke kun fiskechips, der måske lander i vores skabe i fremtiden. Også gelatine fra koldtvandsfisk kan anvendes anderledes end i dag – det kan nemlig udvindes til højværdiprodukter, der bl.a. kan anvendes til mikroindkapsling og som ingredienser i hudplejeprodukter. Det er dog ikke helt nemt:

”Der skal kigges på forskellige fiskearter med forskellige fedtindhold. Forskellen på fiskearterne er enormt store. Det er vidt forskellige ting – lidt som at sammenligne en hest og en gris. Nu skal vi finde ud af, hvordan vi bedst udvinder gelatinen, så den kan få lov til at gøre underværker i hudprodukter,” forklarer Marco Frederiksen.

Miljøvenlige fiskesvær klar om tre år

Projektet starter officielt i februar 2018, og det skal i løbet af de næste tre år udvikle produktionen bag fiskeskindschipsene og gelatinen, så man kan opnå en mere bæredygtig ressourceudnyttelse:

”Forhåbningen er, at vi kan sælge fiskesvær- og chips i løbet af tre års tid. Men det er klart, at der er en masse arbejde forud, hvor vi jo blandt andet også skal sikre gode smagsegenskaber i produkterne. Men vi tror på det – og vi glæder os,” slutter Marco Frederiksen.

Fakta

Projekttitel

Bæredygtig udnyttelse af fiskeskind til fødevareingredienser og sunde snacks / InnoSkind

Projektdeltagere

Eurofish International Organisation, Pandalus, P. Taabbel & Co. A/S, Bioceval, Danish Fish Protein, Danmarks Tekniske Universitet, Teknologisk Institut

Projektperiode

Februar 2018 til februar 2021

Bevilget beløb

3.352.457 kroner