Innovativ vasketeknik skal øge holdbarhed og eksport af rodfrugter

2017

Problemer med dårlig holdbarhed og råd i rodfrugter er stigende. Derfor skal ny og innovativ vasketeknik hjælpe til at forlænge holdbarheden, reducere madspildet og give bedre eksportmuligheder til danske rodfrugtavlere.

Danmark har gode klimatiske betingelser for dyrkning af rodfrugter, og de danske rodfrugtsavlere leverer store mængder gulerødder, pastinak og andre rodfrugter til frugt- og grøntafdelinger i både Danmark og vores nabolande. Men branchen oplever også et stigende problem med kort holdbarhed, når rodfrugterne har forladt vaskeriet. Rodfrugterne rådner hurtigt og må kasseres. Det skaber utilfredshed blandt forbrugerne, og begrænser branchens muligheder for at eksportere rodfrugter til nye markeder længere væk.

Derfor skal Institut for Fødevare ved Aarhus Universitet sammen med en række firmaer nu undersøge, om det er muligt at ændre på processerne i vaskeriet, så rodfrugternes holdbarhed kan forlænges. Det skal både hjælpe til at forhindre madspild og øge eksporten. Det kan lyde enkelt – men der er mange forhold, der påvirker holdbarheden.

Rodfrugter vaskes grundigt og det skader rødderne

Projektet har fokus på håndteringen af rodfrugterne i vaskeriet. Her gøres de klar til at blive pakket og solgt. Den nuværende proces er hård ved rodfrugterne, fordi de vaskes og børstes grundigt, inden de bliver skyllet og pakket. Rodfrugterne er således næsten helt ’rene’ for jord, inden de bliver pakket. Det kan forbrugerne godt lide, men det betyder også, at skrællen beskadiges, og det giver mikroorganismerne gode vækstbetingelser:

”Vi har ikke tidligere kigget indgående på vaskeprocesserne, men det skal vi i gang med nu. Vi skal se på de skader rodfrugterne får under børstningen, og på selve vaskeprocesserne, og undersøge om vi kan begrænse forekomsten af mikroorganismer senere i kæden ved at bruge varmt vand og naturlige antimikrobielle stoffer. Vi har tidligere set, at timianolie kan nedsætte den mikrobielle vækst på andre produkter, så hvis det også virker på rodfrugter kan det få enorm betydning,” fortæller Merete Edelenbos, lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og projektleder.

Øger holdbarhed og reducerer madspild

Forhåbningen er at kunne øge rodfrugters holdbarhed med op til 14 dage, og det vil i så fald manifestere sig i en markant reduktion af madspildet:

”Vi forventer at kunne reducere madspildet af rodfrugter med 5 procent i detailhandlen og 30 procent hos forbrugerne. Det vil samtidig reducere CO2-udledningen med 3.000 tons årligt. Så der er altså store gevinster at hente,” siger Merete Edelenbos.

Flere eksportmuligheder er en ekstra gulerod

En anden gevinst er, at en øget holdbarhed vil være med til at åbne nye markeder for de danske rodfrugtavlere. Særligt det økologiske marked i Kina er spændende, men det har hidtil været lukket land for danske rodfrugter:

”Det har ikke været muligt hidtil, da holdbarheden har været en begrænsning. Men hvis rodfrugterne kan holde sig i længere tid, kan de også sendes længere væk. Mulighederne for eksport vil pludseligt blive meget større for danske avlere, hvis vi lykkes med projektet,” slutter Merete Edelenbos.

Fakta

Projekttitel

Forbedret kvalitet af rodfrugter med innovativ håndtering i vaskeriet (KvaliRod)

Projektdeltagere

Institut for Fødevare ved Aarhus Universitet, Limfjords Danske Rodfrugter, Gl. Estrup Gartneri, Cabinplant A/S, Sobec EMEA ApS, AirVention ApS, Gasa Odense Frugt og Grønt, ISI Food Protection ApS

Projektperiode

Oktober 2017 til september 2021

Bevilget beløb

5.442.240 kroner