Udvikling af automatisk hightech multisystem

2016

I dag foregår det manuelt, når landmænd skal skifte et redskab på en traktor. Det er både tidskrævende og farligt og udgør en belastning for klimaet. Derfor udvikler SIWI Maskiner nu et redskabsmodul, der skal afløse det manuelle arbejde og gøre udskiftningsprocessen hurtig, sikker og klimavenlig.

Det er ikke helt ufarligt at arbejde manuelt med traktorredskaber. Både maskiner og redskaber er blevet markant større i løbet af årene og har gjort skift af redskaber til en mere besværlig og farlig proces:

”Det kræver både mandskab, tid og endda en ekstra traktor til at montere og løfte redskaber hen på den anden traktor - mange landmænd har faktisk en traktor stående for næsten hvert redskab. Derudover er det farligt at have mænd stående mellem en bakkende traktor og redskabet,” siger Rasmus Helms, direktør i SIWI Maskiner.

De ekstra traktorer, der primært bruges til at skifte redskaber, er noget, som landmændene gerne vil undgå at bruge alt for mange penge på. Derfor investerer landmændene i gamle og billigere traktorer, der går lettere i stykker og bruger langt mere brændstof end nyere traktorer:

”Ved at lave et redskabsmodul sparer vi landmanden for udgifter til de gamle traktorer og stopper den unødige forurening, som de gamle traktorer laver,” siger Rasmus Helms.

Automatisk redskab i stedet for manuelt arbejde

SIWI Maskiner har fundet løsningen på landmændenes udfordringer ved at udvikle bestemte redskabsmoduler, som landmanden kan sætte på traktoren og redskaberne. Alt efter redskabets form eller type, udvikles der et bestemt redskabsmodul. Det kan f.eks. være en plov, der får et bestemt plovmodul, som så kan kobles på traktormodulet:

”Modulerne bliver siddende på redskaberne, så landmanden ikke behøver skifte dem hver gang, han skal skifte redskab. Han skal bare bakke op i redskabsmodulet uden, at han behøver stige ud af traktoren for at koble det på. På den måde sparer landmanden arbejdstid, og derudover behøver han ikke investere i gamle traktorer,” siger Rasmus Helms.

Projektet fører til vækst

I sidste ende hjælper projektet på landmandens økonomi, sikkerhed og mindsker hans udledning af CO2 via gamle traktorer. Men det er ikke kun godt for landmændene. Der er også gode fremtidsudsigter for SIWI Maskiner, der forventer at projektet vil føre til vækst:

”Selvom der går nogle år med at udvikle produktet, så forventer vi, at det kommer til at gå godt. Vi regner med, at produktet også kan afsættes til landbrug i resten af verden, da udfordringen jo findes de fleste steder. Nærmere bestemt har vi en formodning om, at vi skal ansætte 60 til 80 personer, der skal arbejde med svejsning, montage osv.,.” siger Rasmus Helms.

Fakta

Projekttitel

Udvikling af automatisk hightech multisystem

Projektdeltagere

SIWI Maskiner ApS, Alderlyst Elektro A/S, Sommerbjerg I/S, Varde Maskinstation AMBA

Projektperiode

Januar 2016 til december 2018

Bevilget beløb

2.471.577 kroner