Den danske fødevaresikkerhed er meget høj. Alligevel hører man med mellemrum om f.eks. Salmonella- eller Listeriaudbrud. Det kan der være mange årsager til, men ifølge virksomheden Dianova er én af de væsentligste årsager, at kontrol af både råvarer og færdige produkter begrænses af omkostninger til laboratorieanalyser:
”Når en fødevarevirksomhed indgår en aftale med et supermarked om at levere kylling, så kan supermarkedet kræve en garanti på, at kyllingen er uden Salmonella og lignende. Det fører til, at fødevareproducenten bruger op til tre dage på at få kødet testet, indtil det kan frigives og lægges i kølediskene hos supermarkedet. Og når en typisk kylling kun har en holdbarhed på syv dage, så ender kyllingen i sidste ende jo kun med at have fire dages holdbarhed og bliver derfor mindre konkurrencedygtig i forhold til kyllinger uden test,” siger adm. direktør, Mogens Madsen fra rådgivningsvirksomheden Dianova.
Så for at højne incitamentet til at teste fødevareprodukter til fordel for fødevaresikkerheden har Dianova og projektets partnere startet et projekt, der skal gøre fødevarevirksomhederne i stand til at teste deres egne produkter. På den måde undgår de dyr laboratorie- og transporttid, der sænker virksomhedernes konkurrenceevne.
Et meget kompakt laboratorium
Normalt udføres analyser i et stort laboratorium. Men DTU og Dianovas projekt vil udvikle et analyseredskab, der gør det muligt at lave analyser uden et decideret laboratorium. Analyseredskabet skal indeholde laboratoriets komponenter, blot i en miniudgave, der skal stå hos fødevareproducenten:
”Analyseredskabet kommer til at bestå af en chip, der fylder ca. 2 gange 8 centimeter, og som indeholder en teknik, der kan teste produkterne, som i et rigtigt laboratorium. Chippen skal fungere som et slags reaktionskammer, som man f.eks. kan lægge kødsaft, mælk eller lignende ned i. Chippen skal så lægges ind i en større blok med varmekilde, som kan sende data fra chippen til en tilkoblet computer. Og det er jo noget, man sagtens kan stå med i et slagteri uden at have en 4-årig uddannelse som laborant – det tager faktisk kun en halv time at lave testen,” siger Mogens Madsen.
Sundhedsfremmende projekt med vækstpotentiale
Når analyseredskabet først er udviklet, er målet at opnå salg og udbredelse af analyseredskabet i Danmark. Efterspørgslen findes ifølge Mogens Madsen allerede hos både Danish Crown og Dansk And, der begge er deltagere i projektet. De har en forventning om, at dette produkt vil gavne alle deres slagterier, og at det kan dække deres behov for at optimere produktionsprocesserne, hvilket i sidste ende kan føre til vækst:
”Der er både vækstpotentiale hos Dianova og hos de kunder, der anvender produktet. Men overordnet håber vi i særdeleshed på, at vi kan undgå nogle af de uheldige historier om, at der er fundet Salmonella eller Listeria ude hos forbrugerne. Ved at bruge vores analyseredskab, regner vi med, at fødevareproducenter vil teste deres produkter hyppigere,” siger Mogens Madsen.