Intelligent Light: LED teknik til styring af plantereaktioner

2016

Danske gartnerier er naturligt udfordret af skiftende sæsoner og ændringer i lys-kvalitet, hvilket resulterer i udsving i farven af prydplanter og smagen i krydderier. Det vil et nyt projekt forsøge at lave om på ved at målrette styringen af lyset fra LED-lamper, således at lyset tilpasser sig til planternes behov hele året rundt. Optimeringen af lys vil både komme eksporten og miljøet til gode.

Fremover vil danske gartnerier kunne producere prydplanter og krydderier af samme høje kvalitet hele året rundt ved hjælp af nye metoder til at styre LED-lamper, så man sammensætter det optimale spektrum til specifikke planter:

”I stedet for ”kun” at bruge LED-lamper med henblik på at spare strøm vil vi undersøge, hvordan vi kan optimere lyset i LED-lamper til at højne kvaliteten af vores planter. Ét af vores mål er for eksempel at dyrke dild, der virkelig smager af noget året rundt og ikke kun om sommeren”, fortæller Carl-Otto Ottosen fra Aarhus Universitet, som leder projektet, der har fået navnet Intelligent Light.

LED-lamper skal efterligne lyset fra syden

Projektet, der er et samarbejde mellem 2 universiteter, 3 gartnerier og en dansk producent af LED-lamper, vil specifikt undersøge, hvilken type LED-lys de forskellige planter reagerer bedst på, således at prydplanterne både vokser bedre og får kraftigere farver, og krydderierne bliver mere smagfulde:

”Vi ved, at LED-lampens blålige lys gør planten kortere, hvilket mindsker brugen af stråforkortere, ligesom vi ved, at UV-lys i LED-lampen tilføjer planten flere smagsgivende stoffer. For eksempel indeholder sollyset på Kreta mere UV-lys, hvilket gør, at deres krydderier smager af meget mere. Det vil vi forsøge at efterligne med styringen af de nye lamper. Opgaven er nu at finde ud af, hvilken lysbalance der passer til hvilke planter, og hvornår de har brug for det”, forklarer Carl-Otto Ottosen.

Sparer på strømmen og skåner miljøet

”Projektet gennemføres som en tretrinsraket. LED-lamperne kan højne kvaliteten af planterne, hvilket betyder, at de gartnerier, der benytter lamperne og den nye styring, bliver mere konkurrencedygtige, får bedre eksportmuligheder og i sidste ende kan skabe mere vækst”, siger Carl-Otto Ottosen.

Udover at højne kvaliteten af planterne har brugen af LED-lamperne også en klar energisparende effekt, som gartnerierne vil drage fordel af og dermed opnå både en økonomisk og en miljømæssig fordel:

”De planter, der er meget smagsfulde, indeholder nogle stoffer, som eksempelvis plantelus ikke er interesserede i. Det betyder, at gartnerierne ikke behøver at bruge så mange pesticider for at holde insekterne væk. Det er selvfølgelig billigere for gartnerierne, men det er også rigtig godt for miljøet, der skånes for sprøjtemidler”, siger Carl-Otto Ottosen.

Fakta

Projekttitel

Intelligent Light: LED teknik til styring af plantereaktioner

Projektdeltagere

Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Knud Jepsen AS, Rosborg Krydderurter A/S, Graff Kristensen A/S, Fionia Lighting A/S

Projektperiode

September 2016 til marts 2019

Bevilget beløb

7.137.620 kroner