Oxidativt stress skyldes kroppens overproduktion af ilt-radikaler. Selvom kroppen normalt er i stand til at holde en balance mellem mængden af frie radikaler og antioxidanter, er vi under visse omstændigheder ikke i stand til neutralisere de frie radikaler i tilstrækkelig grad. Det giver en ubalance, der forårsager oxidativt stress. Og det kan give flere alvorlige problemer.
Projektet SUND vil nu forsøge at udvikle en ny fødevareingrediens baseret på presserest fra danskdyrkede aroniabær, der skal modvirke oxidativt stress:
”Aroniabær har i tidligere studier vist lovende sundhedseffekter, og derfor vil vi på baggrund af lige præcis den type bær forsøge at udvikle et middel til at bekæmpe oxidativt stress og de symptomer, der ofte følger med. Samtidig tyder det på, at aronia kan være med til at hæve HDL-kolesterolet, som kan siges at være det gode kolesterol”, siger Henrik Byrial, der er leder på SUND-projektet og direktør for Byrial ApS.
Forarbejdning og kliniske tests
Selve projektet består af to hoveddele. Den første handler om at udvikle en optimal metode til at forarbejde presseresten fra aroniabærrene ved hjælp af tørring og ekstraktion samt færdigudvikling til pulver- og tabletform. Den anden del består af et stort klinisk forsøg på Odense Universitetshospital med deltagelse af op til 105 mænd.
Danske, sikre råvarer er essentielt
”Projektet er en længere proces. Det allerførste, vi har gjort, er at udvikle en sort af aronia, som vi søger sortsbeskyttelse på, og som vi vil bruge i projektet. Derfra kommer så den del, hvor bærrene skal høstes og omdannes til tabletter”, forklarer Henrik Byrial og fortsætter: ”Når tabletterne så er udviklet, skal de igennem kliniske tests. Formålet med de tests er selvfølgelig at undersøge, om produktet rent faktisk har den ønskede effekt, og så er de tests også helt essentielle, hvis vi vil have ret til at anprise produktet i EU”.
Byrial ApS har tidligere, i et samarbejde med Ina Giversen i Byrials datterselskab Nerthus ApS (50%), haft succes med at udvikle et kosttilskud med en positiv effekt på sædkvalitet (www.punalpin.dk). Dette produkt, der nu markedsføres globalt, er baseret på granatæble og galangarod, som importeres fra hhv. Spanien og Thailand.
At det nye SUND-projekt skal baseres på aroniabær dyrket i Danmark er ingen tilfældighed:
”Når vi importerer råvarer udefra, er det svært for os at kontrollere kvaliteten. Vi tjekker selvfølgelig de produkter, vi får ind, men vi kan ikke undgå, at der er variation i kvaliteten. Derfor har det været et meget bevidst valg for os, at vi selv ville producere vores råvarer i dette projekt”, forklarer Henrik Byrial og uddyber:
”Vores udgangspunkt har været at finde nogle fødevarer, som vi ved er sikre at indtage, og som vi kan administrere, og så hjælpe folk, der har et skævt oxidativt stressniveau”.
Herudover er forhåbningen også, at projektet vil have positive forretningseffekter:
”Hvis projektet bliver en succes, og vi kan sælge og eksportere produktet, vil der også være muligheder for dyrkning af en masse aronia i Danmark og efterfølgende forarbejdning. Og det kan jo vise sig at blive positivt på et beskæftigelsesplan også”, slutter Henrik Byrial.