Udvikling af bæredygtige innovative fødevareingredienser på basis af ørredrestprodukter

2014

Omega-3 er sundt – rigtig sundt. Derfor er det globale marked for fødevarer tilsat omega-3 på mere end 130 mia. kr. om året (eksklusiv kosttilskud) og i kraftig vækst. Et nyt projekt vil gøre produktionen af omega-3 langt mere miljøvenlig, samtidig med at de gode olier bliver lettere at tilsætte fødevarer. Og de globale kunder har allerede interesse i den nye danske råvare.

De gavnlige egenskaber ved omega-3 har været kendt siden 1970’erne. Men det er især i løbet af de sidste 25 år, at forbrugerne for alvor har fået øjnene op for omega-3 tilsat andre fødevarer eller som kosttilskud. Det har udviklet sig til en enorm industri, der kun kender til vækst. Den vækst skal dansk omega 3-produktion ved hjælp af det toårige projekt DanFomega blive en central del af:

”Den bedste metode til at få omega 3-fedtsyrer er naturligvis at spise fisk, men der er mange som ikke har adgang til fersk fisk eller slet ikke spiser det. Derfor vil vi i projektet udvikle en ny metode til at udvinde og inkorporere omega-3-fedtsyrerne i fødevarer. Målet er, at olien bliver mere miljøvenlig, fuldt sporbar og får en bedre holdbarhed. For netop de tre ting er problemet i dag, hvor meget omega-3 kommer fra fiskeri ved Chile og Peru, ” siger projektleder Lone Honoré, der ejer inOmega3.

Bedre produkter og bedre miljø

For fremtiden skal olien komme fra fisk, der er gået på land. Projektet skal nemlig udvikle en metode, der kan bruge restprodukter fra ørreder i dambrug. Dermed kan forbrugerne få fuld sporbarhed af, hvor olien kommer fra, og hvad fisken har spist, ligesom udvindingen bliver meget mere skånsom over for miljøet:

”Projektet skal konkret udvikle en metode, hvor man bruger restprodukter fra produktionen af ørreder i dambrug. I dag bliver under halvdelen af en opdrættet ørred brugt til fødevarer, men med vores metode vil vi forhåbentlig kunne bruge mere end to tredjedele af fisken. Ved at bruge fisk fra dambrug vil det også være muligt helt præcist at spore, hvad olien indeholder og dermed lave et bedre produkt end det, der findes i dag," fortæller Lone Honoré.

Stor interesse fra køberne

Med et marked for omega-3, der anslås til at vokse med mellem fem og femten procent om året, så håber Danforel, DTU Fødevareinstituttet og inOmega3, at den nye metode kan skabe et nyt dansk ingredienseventyr:

”Allerede nu er der stor interesse fra udlandet for vores produkt. Der er flere, der blot venter på, at vi kan levere. For de ved, at vi her i Danmark producerer med høj fødevaresikkerhed, store miljøhensyn og godt arbejdsmiljø. Så vi sætter overliggeren højt på både kvalitet og vækst,” fortæller Lone Honoré.

Netop det danske er helt centralt for både Lone Honoré og for kunderne:

”Vi er i Danmark kendt for at levere fødevarer og ingredienser af rigtig høj kvalitet, og den fortælling kan vi bruge og styrke, når vi lancerer en ny og bedre omega-3. Derfor er det også helt essentielt, at alle råvarer er danske, og at produktionen er i Danmark. For det er simpelthen den historie, vi skal fortælle hele vejen ud til forbrugerne på de enkelte markeder, ” siger Lone Honoré.

Fakta

Projekttitel

Udvikling af bæredygtige innovative fødevareingredienser på basis af ørredrestprodukter. DanFomega

Projektdeltagere

Danforel Olie og Protein, DTU Fødevareinstituttet, inOmega3

Projektperiode

Januar 2014 til december 2015

Bevilget beløb

10.940.907 kroner