InnoPro – Innovativ proces til udvinding af funktionelt kartoffelprotein

2013

De fire danske kartoffelmelsfabrikker er gået sammen om at finde en metode til at udvinde og oprense det protein, der findes i spildproduktet, efter kartoflen er blevet til kartoffelmel. Lykkes det, vil man få flere bæredygtige produkter ud af det samme dyrkningsareal, den samme mængde kartofler og en merpris på op til 20 % for kartoflerne.

Gennem flere år har de danske kartoffelmelsfabrikker uafhængigt af hinanden arbejdet på at opgradere deres spildprodukter, fx kartoffelsaft, til værdifulde brugbare produkter. Det arbejder de fire kartoffelmelsfabrikker og Kartoffelmelcentralen nu på i projektet ’InnoPro – innovativ proces til udvinding af funktionelt kartoffelprotein’. Idéen er at producere flere bæredygtige produkter ud af den samme mængde kartofler på det samme dyrkningsareal.

Kartoffelproteinet findes i kartoffelsaft, som er spildprodukt fra produktionen af kartoffelmel. Det er fra kartoffelsaften, som mest består af vand, at projektet vil udvinde de værdifulde naturlige vegetabilske proteiner. Den miljømæssige fordel ved at udvinde proteinet af kartoffelsaften er tredelt. Det handler om, at man bruger et produkt, der ellers bare hældes ud, at man ikke skal bruge protein fra andre ressourcer, fx animalske, og at man sparer på grundvandet ved at lade den resterende saft gå tilbage til landbruget. Planerne er fra starten at arbejde på at minimere energidelen i projektet. Lykkes projektet vil landmanden få en merpris for kartoflerne på op til 20 %.

Pilotanlæg – første skridt mod en ny fabrik

"Den type kartofler, vi arbejder med, bliver forarbejdet til kartoffelmel – enten som råvarer i andre fødevareproduktioner eller som den type kartoffelmel, man kan købe i butikkerne. Projektet med at udvinde vegetabilsk protein skal ses i et lidt større lys. De tre andre kartoffelmelsfabrikanter ejer Kartoffelmelcentralen, som også har udviklingsaktiviteter. Gennem nogle år har vi uafhængigt af hinanden arbejdet med at opgradere proteinet i kartoffelsaften til nogle mere værdifulde produkter. En dag fandt vi ud af, at vi arbejder med det samme. Nu har vi slået os sammen for at spare ressourcer og pulje vores viden," forklarer Niels Eriksen, direktør for kartoffelmelfabrikken AKV-Langholt.

Når proteinerne skal udvindes, er det essentielt at undgå, at giftstoffer som fx glycoalkaloider og enzymsystemer kommer med sammen med proteinet. Kartoffelproteinet skal testes til brug i fødevare-, lægemiddel- og kosmetikindustrien. Det er der, de oprensede proteiner i kartoffelvandet kan anvendes til emulgatorer og skum-stabilisering. Det fine ved kartoffelproteinet er, at det lever op til forbrugernes krav om ’rene’ produkter uden tilsætningsstoffer og allergener:

"Hele processen er videnskabeligt underbygget. Vi har hver for sig været med i en del forskningsprojekter før. Den viden skal vi samle sammen og bruge i opbygningen af vores pilotanlæg. Vi kender dog endnu ikke alle detaljer om, hvordan vi undgår, at giftstoffer og enzymer kommer med. Det er jo det, vi skal finde ud af med projektet, når vi får sammenstykket vores viden med nogle teknikker og med vores laboratorieviden – og når vi får bygget et pilotanlæg, vi kan teste på. Vi starter en miniproduktion, så vi kan optimere processerne og oplære folk til arbejdet i en ny kommende fabrik. Der er flere typer proteiner, man kan separere ud af proteinet i kartoffelsaften, så der er flere veje til flere nye forretninger for alle parter i projektet," fortæller Niels Eriksen.

Fakta

Projekttitel

InnoPro – Innovativ proces til udvinding af funktionelt kartoffelprotein

Projektdeltagere

AKV Langholt Amba, KMC Kartoffelmelcentralen AmbA

Projektperiode

Juni 2013 til maj 2017

Bevilget beløb

4.300.980 kroner