Bæredygtig selvkølende emballage til let fødevaredistribution

2013

Fødevarebranchen efterspurgte en mere miljøvenlig og mindre pladskrævende emballage til nedkøling end EPS-kasserne af flamingo, som man i dag bruger til distribution af fødevarer. En ny miljøvenlig og effektiv emballageløsning lavet af naturlige ressourcer og uden brug af is i nedkølingen kan blive svar på efterspørgslen.

Når fødevarebranchen i dag distribuerer fødevarer, foregår det hovedsageligt i EPS-kasser lavet af flamingo. Flamingo er ikke et bæredygtigt materiale, og desuden fylder kasserne meget. Derfor skal et nyt projekt nu sammensætte kendte og nye simple principper til isolering og nedkøling af fødevarer på den mest bæredygtige måde:

”EPS-kassen, der benyttes i dag, er et plastmateriale, der produceres ud fra mineralsk råolie eller naturgas, der hentes op af undergrunden, hvilket udleder CO2 til naturen, når materialet forbrændes. I tilfælde af at den nye emballage, vi arbejder på at udvikle, ikke komposteres, men afbrændes, vil det samlet set ikke føre til overskud af CO2. Desuden vil vi afprøve, om det er muligt at bruge genbrugspap i nogen af lagene i den nye emballage for at minimere energiforbruget i fremstillingsprocessen,” fortæller Jakob Østergaard Knudsen fra Trepko og projektleder og tilføjer:

”Vi vil udvikle en helt ny måde at benytte indkapslet vand og pap sammen på, og det skal indtænkes i en aktiv emballageløsning. Derfor er der også en del faktorer, som på nuværende tidspunkt er ukendte, og som kræver afprøvning og optimering for at opnå det bedste resultat. Produktet, der udvikles, er også en sammensætning af flere emballagematerialer, hvilket kræver et samarbejde og en udvikling blandt projektdeltagerne, før det kan afprøves konkret i to forskellige fødevareproduktioner hos to af vores partnere Skagen Food A/S og Pig City.”

Bedre for miljø og klima

Fordelene ved en ny bæredygtig selvkølende emballage af pap kommer både miljø, klima og producenter til gode. Når is ikke anvendes som kølekilde, reduceres energiforbruget væsentligt, og det vil også få positiv indvirkning på CO2-udledningen:

”Vi forventer, at besparelsen rent økonomisk vil kunne aflæses mest tydeligt ved reduceret emballagepris. Det er selvfølgelig også en væsentlig gevinst, at den nye teknik samtidig er bedre for miljø og klima,” siger Jakob Knudsen.

Den nye selvkølende emballageløsning skal leve op til kravspecifikationer for fødevareemballage, som fx er opretholdelse af en temperatur på maks. 5 grader i 24 timer (for fisk 2 grader), og skal kunne anvendes til forskellige fødevareprodukter.

Projektets partnere består yderligere af Farusa Emballage A/S og Scanstore Packaging A/S.

Fakta

Projekttitel

Bæredygtig selvkølende emballage til let fødevaredistribution

Projektdeltagere

Trepko A/S, Farusa Emballage A/S, Scanstore Packaging A/S, Skagenfood A/S, Pig City ApS

Projektperiode

April 2013 til september 2015

Bevilget beløb

4.764.150 kroner