AntAid – ny teknologi til bæredygtig insektbekæmpelse

2013

Projektet – AntAid – skal udvikle og demonstrere en ny metode, hvor myrer bruges som bæredygtig insektbekæmpelse i økologiske æble- og juletræsplantager i Danmark. Med den nye metode forventer man, at dyrkningssikkerheden bliver større.

Formålet med projektet er at udvikle et system til masseproduktion af myrekolonier, som bliver fodret med en speciel udviklet sukkerblanding. Derved ændres deres adfærd, så de spiser bladlusene i stedet for at beskytte dem:

”Myrer er kendt for at spise store mængder skadelige insekter, mens de beskytter bladlus for at bevare muligheden for at få bladlusenes sukkerholdige ekskrementer. Sukkerblandingen har en form for manipulerende effekt på myrerne,” forklarer projektleder, Steen Borregaard fra Borregaard Bioplant ApS og tilføjer;

”Ved at fodre myrer med sukkerblandingen kan vi få dem til at æde bladlusene, fordi myrerne ikke længere behøver at beskytte bladlusene for til gengæld at få del i deres sukkerholdige ekskrementer. På den måde har vi altså pludselig omdannet myrerne fra at være bladlusenes beskyttere til at være deres værste fjender."

Viden fra udlandet testes i Danmark

Parterne bag projektet – Borregaard Bioplant, MuscaTec Biosystems og Aarhus Universitet Science (Hans Joachim Offenberg) – har stor ekspertise indenfor området med biologisk insektbekæmpelse.

”Den bæredygtige metode med at fodre myrer med sukkerblanding har vist rigtig fine resultater i tropiske plantager"." Derfor vil vi nu gerne teste metoden under danske forhold,” siger Steen Borregaard.

Projektet testes over flere år, da der er store forskelle i produktioner fra år til år – nogle år er æble- og juletræsplantagerne mere udsatte for bladlus end andre:

”Vi skal indledningsvis lave laboratorieforsøg, hvor vi undersøger, hvilket tidspunkt det er bedst at påbegynde fodringen med sukkerblandingen i myrekolonierne. Det kan være helt fra starten, hvor dronningen producerer nye myrer til længere henne i processen,” siger Steen Borregaard og afslutter:

”Derefter skal vi ud i praksis og teste metoden hos danske æble- og juletræsplantageavlere. Her skal vi helt konkret finde ud af, hvor stort et areal som myrerne kan dække, men også alt det praktiske som fx udseende og vedligehold af stader, så det bliver let anvendeligt for plantageavlerne at bruge.”

Projektet bidrager til generering af ny viden om biologisk skadedyrbekæmpelse. Projektet rummer også kommercielle muligheder som - hvis det bliver udbredt til flere plantageavlere – vil være til fordel for miljøet, både hos økologiske og konventionelle producenter.

Fakta

Projekttitel

AntAid – ny teknologi til bæredygtig insektbekæmpelse

Projektdeltagere

Borregaard Bioplant ApS, MuscaTec Biosystems ApS, Aarhus Universitet Bioscience

Projektperiode

August 2013 til juni 2017

Bevilget beløb

5.574.182 kroner