Målsætningen for projektet er udviklingen af kornsorter, der er skræddersyet til de økologiske avlere. Det er kornsorter, hvor ressourceudnyttelse har høj prioritet, og som derfor vil give et højere og mere stabilt udbytte. På sigt vil det kunne styrke de økologiske avleres indtjeningsevne, ligesom det vil minimere udvaskningen af kvælstof og fosfor.
Indfrier projektet forventningerne og er i stand til at fremavle højtydende og stabile økologiske kornsorter, vil det yderligere åbne op for et stort eksportpotentiale.
Et andet element i projektet er at indtænke mere ernæringsrigtige sorter med et højt indhold af sundhedsfremmende stoffer i det økologiske forædlingsarbejde.
Økologisk sortsafprøvning
Sortsafprøvningen af økologiske kornsorter er et tredje vigtigt aspekt. Med de nuværende regler bliver en økologisk sort afprøvet efter konventionelle retningslinjer. Det kan betyde, at en økologisk sort ikke opnår den nødvendige godkendelse. Projektet vil derfor udvikle en metode til økologisk sortsafprøvning, der skal være billig i anvendelse og kunne bruges i det fremtidige sortsafprøvnings arbejde:
”Den normale praksis for forædlingsfirmaerne er at foretage en screening af sorterne under konventionelle vilkår. I vores projekt ser vi på den økologiske dyrkning allerede ved screeningen. Det er første gang, man ser på hele processen i et samlet perspektiv. Vi har i projektet valgt at samarbejde med nogle af de dygtigste konventionelle forædlere. Det giver os mulighed for at kunne trække på deres store erfaring og knowhow, hvilket vi vil overføre til udviklingen af de nye økologiske kornsorter.”
Inger Bertelsen, projektleder.