Udvikling af bæredygtig rapsolie baseret på koldpresning af hvidblomstret raps

2011

Landbrug & Fødevarer arbejder sammen med virksomhederne DLG Food, Dragsbæk, Knold og Top ApS om at udvikle hvidblomstret raps til en ny koldpresset rapsolie. Det har fordele både for miljøet, forbrugernes sundhed og fødevarernes kvalitet.

Landbrug & Fødevarer arbejder sammen med virksomhederne DLG Food, Dragsbæk, Knold og Top ApS om at udvikle hvidblomstret raps til en ny koldpresset rapsolie. Det har fordele både for miljøet, forbrugernes sundhed og fødevarernes kvalitet.

Den hvidblomstrede raps tiltrækker færre insekter end den gule, og behandlingen med insektmidler kan dermed reduceres. Muligvis så meget, at den hvidblomstrede raps kan dyrkes økologisk. Hvis blot en tredjedel af det nuværende rapsareal fremover bliver dyrket med hvid raps, vil det betyde en reduktion af insekticidforbruget på 10.000 kg årligt.

Projektet omfatter udvikling af en ny rapsolie hele vejen fra marken til anvendelse af olie hos forbrugeren. Der skal både testes nye sorter, hvordan rapsfrøene skal håndteres efter høst, test af produkternes egenskaber og anvendelser – ligesom informationen til forbrugerne om anvendelse og ernæring i den nye olie indgår som en del af projektet.

Danskerne er blevet bevidste om, at deres fedtindtag skal begrænses – og i større udstrækning udgøres af de sunde umættede fedtsyrer frem for de usunde mættede fedtsyrer. Det har betydet et øget forbrug af olie, særligt olivenolie, men også den danske rapsolie. Rapsolie udgør i dag således 16 % af markedet – mod blot 3 % for fem år siden. Både nationaløkonomien og miljøet vil drage fordel af, at danskernes forbrug i højere grad udgøres af danskproducerede olier frem for f.eks. oliven- eller solsikkeolie. Den nye olie baseret på hvidblomstret raps ser i foreløbige analyser yderligere ud til at have et højere indhold af Omega 3-fedtsyren end olien fra gule rapssorter, hvilket også vil gøre den til et sundhedsmæssigt bedre alternativ.

Projektdeltagerne udtaler i forbindelse med projektet:

”Vi vil udbrede anvendelsesmulighederne for den sunde rapsolie ved at arbejde med en ny type olie med en mildere smag baseret på hvidblomstret raps. Sundhed er ikke nok i sig selv. Det er vigtigt at smagen er med.”

Johanne Rønnow Olsen, produktudviklingschef ved DLG Food.

”Koldpresset rapsolie er en fremragende olie til madlavning, og den fortjener meget større opmærksomhed i vores køkken. Den egner sig til både marinader, til bagværk og til stegning, og så er det en sund olie med en god sammensætning af fedtsyrer, så den kan bruges med god samvittighed. Den nye type olie baseret på hvidblomstret raps vil have en mildere og finere smag og vi forventer derfor at den vil egne sig særligt godt til marinader.”

Hanne Carstenschiold, chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer.

”Dyrkningen er den nye hvidblomstret raps åbner nye muligheder da den kræver betydeligt mindre plantebeskyttelse end den gule raps. Det giver mulighed for en mere bæredygtig rapsolieproduktion. Og så er det jo kun sjovt og en ekstra sidegevinst at olien fra den hvidblomstret raps smager noget anderledes og mildere sammenlignet med olien fra den almindelige gule raps.”

Erik Tybirk, planteforædler ved Knold og Top.

Fakta

Projekttitel

Udvikling af bæredygtig rapsolie baseret på koldpresning af hvidblomstret raps

Projektdeltagere

DLG Food, Dragsbæk A/S, Knold og Top Aps, Landbrug og Fødevarer

Projektperiode

August 2011 til december 2013

Bevilget beløb

727.216 kroner