Naturlig økologisk proteindrik

2011

Sportsfolk, motionister og småspisende ældre og syge bruger alle proteindrikke til at genopbygge deres muskelmasse og få tilstrækkelig ernæring. Fremover kan de vælge et nyt økologisk produkt, fremstillet af den valle, der bliver tilovers fra produktionen af ost.

Sportsfolk, motionister og småspisende ældre og syge bruger alle proteindrikke til at genopbygge deres muskelmasse og få tilstrækkelig ernæring. Fremover kan de vælge et nyt økologisk produkt, fremstillet af den valle, der bliver tilovers fra produktionen af ost.

Forbruget af proteindrikke er stigende i disse år, bl.a. fordi stadig flere almindelige danskere dyrker idræt på et højt niveau, og derfor ønsker at opbygge deres muskler optimalt til de fysiske anstrengelser. Derudover er proteindrik gennem mange år blevet brugt til mennesker uden stor appetit, bl.a. ældre og syge, der ikke får tilstrækkeligt protein gennem deres kost.

Økologisk valle har vist sig at være et næsten perfekt proteintilskud. Et nyt projekt skal udvikle en naturlig proteindrik, fremstillet af restproduktet fra osteproduktionen. Valle - der består af vand, proteiner og laktose – optages hurtigt i kroppen og er et komplet protein, der indeholder alle essentielle aminosyrer.

Vallen har tidligere været betragtet som et værdiløst affaldsprodukt, der blev tilovers på ostemejerierne. Den blev ofte bare sendt retur til gårdene, hvor dyrene er blevet fodret med det. Men ved at udnytte restproduktet anderledes kan det både skabe vækst for mejerisektoren og være et naturligt alternativ til de mange danskere, der dagligt indtager syntetiske proteindrikke.

Proteindrikken bliver i øjeblikket udviklet i fællesskab med et par andre virksomheder, bl.a. DSS Silkeborg, Woodshade og VIFFOS. Tilsammen kan de med deres kompetencer sikre den rette filtrering, proteinmængde og smag, så den færdige proteindrik får den ønskede sammensætning og konsistens.

Projektet er baseret på et bredt samarbejde mellem råvareleverandører og andre partnere, der kan tilføre specialviden. Med den nye proteindrik er der tale om en unik markedsudvikling, der både tilgodeser høj kvalitet og bæredygtighed. Udnyttelsen af valle vil således kunne skabe vækst for den danske mejerisektor ved at udnytte en rest fra den primære produktion.

Projektdeltagerne udtaler i forbindelse med projektet:

”Valleproteindrikken er et oplagt eksempel på, at innovativ tankegang bliver bæredygtig – blot ved at tænke sig om."

Leif Friis Jørgensen, mejerichef Naturmælk

”Kunsten at kunne flytte fair producerede råvarer ind i de danske motionscentre er et spørgsmål om at kombinere kvalitet med sund fornuft. Dette er netop tanken bag at bruge valle til proteindrik.”

Lars Frederiksen, ejer af Woodshade.

Fakta

Projekttitel

Sund læskende valleproteindrik til sportsfolk, motionister og ældre under genoptræning

Projektdeltagere

Naturmælk Amba, Mølle Skovly ApS

Projektperiode

August 2011 til juli 2012

Bevilget beløb

554.475 kroner