Indholdet af salt skal begrænses med nyudviklet software

2011

Danskerne indtager alt for meget salt – og det er skyld i alvorlige sundhedsproblemer som fx. forhøjet blodtryk og øget risiko for hjertekarsygdomme, blodpropper og hjerneblødninger.

Royal Greenland Seafood A/S og DTU Fødevareinstituttet arbejder sammen om at udvikle mikrobiologiske modeller og tilhørende software til at forbedre fødevarer i forhold til produktudvikling, risikovurdering og egenkontrol. Denne nyudviklede software skal hjælpe med at få nedbragt saltindholdet i varer som fx. gravad laks, koldrøget laks og rejer i lage, der typisk bliver konserveret bla. ved hjælp af salt.

DTU Fødevareinstituttet har tidligere udviklet software til effektiv styring af den vigtige sygdomsfremkaldende bakterie Listeria monocytogenes i kølede fødevarer. Efter samme princip udvikles der nu modeller for henholdsvis Pseudomonas fordærvelsesbakterier, gær samt Clostridium botulinum (pølseforgiftning).

Disse nyudviklede modeller giver sammen med Listeria-modellen Royal Greenland Seafood A/S nogle enestående værktøjer til risikovurdering og dokumentation af fødevaresikkerhed overfor forbrugerne – og til at nedbringe saltindholdet i virksomhedens produkter med 4 % i de kommende 4 år, som anbefalet af den danske Fødevarestyrelse.

Projektdeltagerne udtaler i forbindelse med projektet:

”Royal Greenland producerer årligt letkonserverede kølede seafoodprodukter, som lagerejer, røget laks/hellefisk samt rogn, for ca. 600 mio. kroner. Udviklingen af de nye vækstmodeller vil klart gøre produktudviklingen langt mere hurtig og effektiv specielt på et marked, der efterspørger seafoodprodukter med lavere saltindhold og mildere konservering.”

Annette Mortensen, corporate quality manager ved Royal Greenland.

”Modeller for bakterievækst, der udvikles i projektet vil sammen med eksisterende modeller gøre det muligt hurtigt at kunne forudsige bakterievækst som funktion af konservering, emballering og temperatur. Disse modeller bliver derfor fremadrettet meget centrale i egenkontrollen og risikovurderingen på vores produktionssteder i Royal Greenland-koncernen."

Lars Rønde, quality manager ved Royal Greenland.

Fakta

Projekttitel

Software med prædiktive modeller til fødevare - produktudvikling, risikovurdering og egenkontrol

Projektdeltagere

Royal Greenland Seafood A/S, Danmarks Tekniske Universitet, Eurofish

Projektperiode

Juli 2011 til juni 2014

Bevilget beløb

4.022.164 kroner