Scanning af krabber skaber bæredygtigt fiskeri

2011

Forskere fra DTU og fiskere fra Thyborøn Havns Fiskeriforening er gået sammen med ultralydsvirksomheden B.K. Medical for at udvikle ultralydsscanning til brug i taskekrabbefiskeri. Det er ikke blot mængden af rogn i taskekrabberne, som fiskerne gerne vil måle, men også indholdet af krabbekød.

Fiskere med øvede fingre kan godt mærke på en taskekrabbe, hvor meget kød, der er i den. Men ved brug af en lille ultralydsscanner kan fiskeren på en enkel og langt mere sikker måde sortere de kødfyldte krabber fra til salg. Til gengæld kan de taskekrabber, som endnu ikke har udviklet tilpas store mængder kød under skallen, få lov at komme tilbage i havet, hvor de kan vokse sig store, indtil de har fået den optimale kødfylde.

Teknologien kendes allerede fra scanning af gravide kvinder, hvor der også skal kunne skelnes mellem vand og væv. Med en håndholdt ultralydsscanner vil fiskeren kunne få sikkerhed for, hvor meget kød der er i krabben. De meget kødfyldte krabber af høj kvalitet vil kunne sælges til højere priser til gourmetrestauranter eller eksport, mens forskerne skønner, at 20-30 procent af krabberne vil kunne blive genudsat. Det sikrer langt større bæredygtighed. Og næste gang fiskeren fisker de genudsatte krabber, vil han kunne få en langt højere pris for dem.

Målinger med lys og lyd i fødevareproduktion gør det muligt at styre produktionen – uden at det, som måles, kan mærke det eller tage skade af det.

Ultralydsteknologien har store perspektiver i forhold til at sortere i kvalitet, når råvarerne ikke er helt ens. I princippet kan man bruge ultralydsteknologien på mange former for fiskeri – for eksempel også i forhold til hummer og jomfruhummerfiskeri. Desuden vil man kunne sortere fede fisk som sild og laks i kvalitet efter fedtprocent.

Dansk taskekrabbefiskeri udgør endnu en relativt beskeden del af dansk fiskeri, sammenlignet med hvad man for eksempel ser i Storbritannien. Men fiskeriet af taskekrabber er af stigende betydning, og taskekrabben er udpeget som en af de arter, hvor dansk fiskeri kan udvikles og styrkes.

Projektdeltagerne udtaler i forbindelse med projektet:

”Måling på fangsten ombord på et fiskefartøj kræver robust og let anvendeligt udstyr. I projektet vil vi anvende sådant udstyr i forsøg på at opnå et mere rentabelt og bæredygtigt taskekrabbefiskeri. Indholdet af kød i taskekrabbens klør er afgørende for prisen. Kødfattige krabber kasseres i dag, hvor de i stedet kunne genudsættes for senere fangst. Dette kan gøres muligt ved at måle kødindholdet i krabben lige efter fangst. I vores forskning interesserer vi os for hurtige, uskadelige målemetoder, som er anvendelige i fødevareproduktionen. Ultralyd synes at være en sådan metode, der er velegnet til visse typer af råvaresortering."

Bo Jørgensen.

Fakta

Projekttitel

Forbedret bæredygtighed af taskekrabbe-fiskeriet ved brug af ultralydsmålinger

Projektdeltagere

DTU Fødevareinstituttet, Thyborøn Havns Fiskeriforening, B.K.Medical ApS

Projektperiode

September 2011 til august 2012

Bevilget beløb

858.000 kroner