Særpuljer i 2024

I 2024 udbyder GUDP, foruden de to ordinære ansøgningsrunder, tre særpuljer med fokus på henholdsvis biosolutions, klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner samt reduktion af madspild.

Den politiske aftale om fordeling af midler fra forskningsreserven i 2024 har allokeret et større millionbeløb til uddeling via GUDP. Beløbet er et øremærket supplement til de midler, der er tilført GUDP via finansloven for 2024.

Det vil med andre ord sige, at GUDP i 2024 skal udmønte væsentligt flere midler, end hvad der normalt er tilfældet.

Det betyder, at flere projekter potentielt vil få tilsagn om projekttilskud, dog med et skærpet fokus på støtte til projekter inden for specifikke områder: Biosolutions; Klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner; Reduktion af madspild.

Ansøgninger til særpuljerne indkaldes samtidig med, at der indkaldes ansøgninger til GUDP´s anden ordinære ansøgningsrunde i 2024. Det vil sige, at puljerne skal søges som led i den ordinære ansøgningsrunde.

Deadline for særpuljer såvel som den anden ordinære runde i 2024 er torsdag den 29. august 2024 kl. 12:00 (middag).  

Udviklings- og demonstrationsprojekter, der søges under en af de tre særpuljer, skal indeholde en forskningsaktivitet.  

De projekter, der søges under særpuljerne, men som ikke opnår tilsagn under særpuljerne, vil automatisk blive taget i betragtning til tilskudsmidler fra GUDP´s ordinære pulje, såfremt projektansøgningerne opfylder de formelle krav til en ansøgning hertil jf. bestyrelsens prioriteter i strategi og handlingsplan.  

Se mere om, hvad bestyrelsen prioriterer i GUDP´s ordinære ansøgningsrunde her

Årets anden ansøgningsrunde er nu åbnet for ansøgninger. 

Se mere om, hvordan du søger projekttilskud fra særpuljerne såvel som den ordinære pulje her

Disse særpuljer er nu åbne for ansøgninger

I forbindelse med den anden ansøgningsrunde i 2024 har GUDP indkaldt til tre særpuljer for:

  • Biosolutions
  • Klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner
  • Reduktion af madspild

Særpulje: Biosolutions

Biosolutions dækker over anvendelsen af levende organismer til at udvikle innovative løsninger. I GUDP´s særpulje for biosolutions kan projekter søge tilskud til forskning, udvikling og demonstration af nye løsninger og teknologier inden for biosolutions.

Projekterne kan eksempelvis understøtte udviklingen af biobaserede ingredienser og fermenteringsteknologi, bioraffinering, industrielle enzymer, biobaseret foder, plante- og frøforædling, bioenergi og biobaserede miljøteknologier.

Projekterne søges som udviklings- og/eller demonstrationsprojekter med forskningsandel inden for biosolutions, og skal leve op til GUDP’s formål og kriterier for grøn og økonomisk effekt, projektkvalitet og projektteamets sammensætning.

Puljens størrelse udgør ca. 45 mio. kr.

Særpulje: Klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner

Den grønne omstilling af fødevaresystemerne er afgørende for dansk klimahandling.

Formålet med indsatsen er at fremme sunde, klimavenlige fødevarer og foder og derved understøtte den grønne omstilling af fødevaresystemer. Dette gælder alle former for fødevarer og foder, herunder produkter fremstillet af planter, spiselige svampe, alger osv.

Klimavenlige fødevarer og foder kan også kombineres med enzymer og andre ingredienser, så længe de er egnede til fødevarefremstilling til mennesker og/eller foder til dyr. Den samlede klimaeffektive foder- og fødevareværdikæde skal styrkes, og sammenhængskraften i de enkelte værdikædeled skal øges. Dette gælder for råvaregrundlag, produktion og forarbejdning på både på udbuds- og efterspørgselssiden.

Projekterne søges som udviklings- og/eller demonstrationsprojekter med forskningsandel inden for klimavenlige fødevarer, fødevaresystemer og alternative proteiner.

Puljens størrelse udgør ca. 15 mio. kr.

Særpulje: Reduktion af madspild

I GUDP´s særpulje for reduktion af madspild kan projekter søge tilskud til forskning og udvikling af løsninger, der kan bidrage til at reducere madspild og fødevaretab. Dette gælder reduktion af madspild i de private hjem, i landbruget, fødevareindustrien og detailhandlen, samt restaurations- og foodservicebranchen.

Projekterne søges som udviklings- og/eller demonstrationsprojekter med forskningsandel inden for reduktion af madspild.

Puljens størrelse udgør ca. 10 mio. kr.

En nærmere vejledning med information om særpuljernes baggrund, formål, indhold og specifikke betingelser for at opnå tilskud, er nu tilgængelig for ansøgere. 

Du finder vejledningen her

Egner mit projekt sig?

Er du i tvivl om, hvorvidt din projektidé lever op til kriterierne for at modtage tilskud?

GUDP giver mulighed for at indsende en one-pager med projektbeskrivelse, der kan give afklaring på, om en idé lever op til GUDP´s tilskudskriterier.

Hent skabelonen til projektbeskrivelse her