Dilemmaer i den grønne omstilling
Grønt Udviklings- & Demonstrationsprogram uddeler hvert år over 200 mio. kr. til projekter, der bidrager til den grønne omstilling af fødevaresektoren.
Men den grønne omstilling kan sno sig ad mange veje, og ofte optræder dilemmaer, hvor ét mål må vige for et andet.
Hvordan forenes behovet for mere produktion på et mindre areal med vores behov til at give mere plads til dyrene?
Skal vi satse på fortsat øget intensivering af produktionen til fordel for klimaet, eller acceptere mindre effektivitet til fordel for natur og biodiversitet?
Med den viden vi har i dag, og en hypotese om 100% grøn strøm, bør man da forsknings- og investeringsmæssigt lægge alle æggene i bakkerne for vertical farming og cellulært landbrug?
Dét var nogle af de spørgsmål, vi stillede os selv, under overskriften:
Hvordan bruger GUDP bedst 200 mio. kr. til bæredygtig udvikling af fødevareerhvervet inden for de fire indsatsområder: 1) klima, 2) miljø- og naturbeskyttelse, 3) dyrevelfærd, 4) fødevaresikkerhed og sundhed?
Moderator: Søren Bisp, SEGES Innovation P/S
Panelister:
- Lars Hvidtfeldt, Kirstineberg
- Svend Brodersen, Gram Slot
- Helle Borup Friberg, Økologisk Landsforening
- Lisbeth Henricksen, SEGES Innovation P/S